Електронен дневник

   

"Трудете се съгласно и дружно... ,

   а от любовта ще произлезе благоденствието на

   нашето отечество, което изисква от нас самоотвержие,

трудове и последната ни аспра.

         Подражавайте на всички онези, които се трудят за

   напредването на отечеството."

                                                     

     Митрополит Авксентий Велешки е роден през 1798 година в самоковската фамилия Чешмеджиеви. Още като дете, се замонашва в Рилския манастир, където учи. През 1831 година е ръкоположен за епископ с титлата Диополски и назначен за митрополитски наместник в Кюстендил, където съдейства за развитието на образователното дело в града. През 1858 година е назначен от Цариградската патриаршия за митрополит в Дуръс, Албания, но отказва да заеме поста и се оттегля в Рилския манастир.

    От края на 50-те години активно участва в борбите за църковна независимост в Цариград и е противник на униатството. След Великденската акция от 1860 година, се отрича от Вселенската гръцка патриаршия, заради което е лишен от църковен сан и заточен в Мала Азия. На 24 септември 1864 година се завръща от заточеничество в Цариград.

    Митрополит Авксентий Велешки умира след тежко заболяване през 1865 година. Погребан е в двора на българската църква "Св. Стефан" в Цариград. Завещава на родния си град Самоков средства за построяването на Духовната семинария.

   В знак на признателност за приноса на нашия патрон за възстановяване на българската църковна независимост, ликът му е изобразен на Синодалната палата в София, заедно с тези на Иларион Макариополски и Паисий Хилендарски.