Електронен дневник

05.05.2022 „Урок по български” в Театър „Българска армия”

             Своя  „Урок по български” в Театър „Българска армия” получиха изявени ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

На 5.05.2022 г. учениците от 4.-7. клас заедно със своите учители  се насладиха на актьорската игра, откриха за себе си поетическото слово на Вазов  и то се превърна във вълнуващо съпреживяване на историята, на великото българско време. В чест на 23.04. – Световен ден на книгата и авторското право и на 24. 05. – Ден на българската писменост и култура те бяха наградени от училищното ръководство с прекрасното представление за  отличните  постижения на олимпиади и състезания, за високия успех, които показват в училище.

Композицията „На теб, Българийо свещена...” не повтаря написаното в учебниците, а чрез средствата на художествено слово децата  надникнаха в десетина от Вазовите неувяхващи творби. Народният поет е пръв и голям представител на нравствения, обществен и естетически идеализъм след Освобождението. А каква по-отговорна задача има съвременното училище, освен да възпита у подрастващите същата любов и преклонение пред Отечеството.

Емоционална беше и личната среща с познати имена от екрана, които ги очароваха и от сцената – Лара Златарева, Евелин Костова, Гергана Данданова, Веселин Анчев. Взетите автографи и селфи дълго ще пазят спомена от досега с изкуството.