Електронен дневник

22.06.2021 Открит урок по "Аеро джъмпс"

 Днес, 22.06.2021 г. в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ се проведе открит урок по „Аеро джъмпс“. Гости бяха зам. кмета на община Самоков – г – жа Кленова, преподаватели по физическо възпитание и спорт от град Самоков, ръководство, учители и ученици от училището.

Клубът по „Аеро джъмпс“, с ръководител Ралица Струмина е създаден по проект „Подкрепа за успех“. Със средства на проекта са закупени 12 чифта ребаунд (отскачащи) обувки и екипи за тренировки.

За малкото време през което учениците тренираха присъствено, показаха завидни умения от аеро джъпс елементите с различна трудност, изпълнявани под музикален съпровод.

Канго джъмпс (Kangoo Jumps) е аеробна тренировка. Практикува се със специални обувки, които имат както тренировъчен, така и рехабилитационен характер. Те са създадени от канадският доктор Грегори Летхамп за рехабилитация. През 80-те години в Канада, швейцарският инжинер Денис Невил, развива модела, като създава комфортни обувки с добър дизайн. Първият му модел (KJ-1) е представена за първи път на международно спортно шоу през 1994 година. От там обувките са разработени за използване, като аеробен забавен спорт. През есента на 2001 г. е създаден и първият модел (KJ-4 XR) предназначен за деца.

През 2019 г. Международната федерация по аеро джъмпс направи и започна да развива „Аеро джъмпс програма за училищата” за ученици на възраст 9 - 18 години.

През 2021 г. ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ стана първото училище член на Българската федерация по „Аеро джъмпс“.

„Аеро джъмпс“ спорта е чудесно занимание, както за деца така и за възрастни, носи и много други ползи в допълнение към физическата активност, развива чувството за ритъм, танцувалност, сила, гъвкавост, издържливост, координация, баланс, дисциплина и стремеж да постоянно усъвършенстване.

За финал, присъстващите на открития урок, направиха кратка тренировка под „ръководството“ на участниците от клуба.