Електронен дневник

28.09.2019 Участие на ДВГ "Медени звънчета" във Фестивал за църковни песнопения

   На 28 септември в храм "Свети Никола" се проведе първото издание на Фестивал за църковни песнопения - Самоков 2019.

   През тази година се навършват 160 години от изгонването на на гръцкия митрополит от Самоков и започването на отслужването на черковните литургии на български език. Тази своеобразна годишнина е и една от причините по идея на иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и г-н Владимир Георгиев да се даде началото на фестивал на православни църковни песнопения
   Не случайно този фестивал се провежда в храм „Свети Никола”. Освен, че тук има невероятна акустика, то и храмът сякаш е апотеоз на националното духовно освобождаване. Църквата “Св. Никола” е построена в средата на ХІХ век., за да свърже завинаги родолюбието на самоковци с борбата срещу гръцкото духовенство. Именно в тези дни от града е изгонен гръцкия владика, а църковната служба започва да се води само на български език. Дръзкото строителство на църквата "Свети Никола" показва тази решителност, но и неустоим копнеж за национално освобождение. Трите й купола белеят отдалеч, устремени в синевата. С благословия за начинанието и прекрасни слова за силата на църковните песнопения и ролята им за духовността на обществото се обърна към всички присъстващи в храма архиерейският наместник отец Михаил Колев. В първия фестивал на църковни песнопения взеха участие детска вокална група „Медени звънчета” към ОУ „ Митрополит Авксентий Велешки ”, с ръководител Даниела Георгиева, мъжки хор към храм "Успение Богородично", хорове за църковни песнопения от гр. Ихтиман и Дупница и на финала се изяви женския тригласен хор към девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица”. Всички участници получиха почетни грамоти за учредяването на фестивала.
   Силата на въздействието на духовната музика в днешно време само по себе си създава свещено пространство чрез мелодиите изразяващи надеждата, търпение, свободата, вяра и път към храма и Бога. Църковните песнопения са част от българското културно наследство и православната ни традиция.