Електронен дневник

27.09.2019 Европейски ден на спорта

   За пета поредна година отбелязахме Европейския ден на спорта, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците. Инициативата дава възможност на училищата да популяризират спорта, да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора, да подобрят общественото здраве чрез въвеждане на методи за учене през целия живот и да засилят участието и развитието на социални умения сред учениците.

   Открихме празника с почетен крос на знамената, с учениците от вторите класове, водени от учителя по физическо възпитание и спорт г-н Васил Аджиков. Като иновативно училище, ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“ показа на своите гости, иновативна загрявка, която е комбинация от фолклорни елементи, водена от г-жа Ралица Струмина – учител по физическо възпитание и спорт, и така бе даден старт на спортния празник.
   След като в началото на 2019 година, беше обновен изцяло физкултурния салон на училището, със средства на МОН, днес с радост открихме и спортните игрища в двора на училището изградени със средства на община Самоков, на стойност 180 хил. лв. Архиерейският наместник на Самоковска духовна околия Протойерей Михаил Колев отслужи празничен водосвет и благослови всички.
   В ролята на треньори и спаринг партньори бяха едни от най-добрите самоковски спортисти. Официални гости на нашия празник бяха Христо Крушарски – собственик на футболен клуб Локомотив Пловдив, Георги Иванов -Гонзо – спортен директор на Локомотив Пловдив, треньори и състезатели от спортните клубове в гр. Самоков, представители на Общината и началника на РУО-София-регион, г-жа Росица Иванова. Заместник кметът Люба Кленова откри новите съоръжения с пожелание на тези игрища да се ражда новата слава на град Самоков. „Грижете се за здравето си в младостта си“ – това мото отразява необходимостта от укрепване на здравето на детето от първите дни на неговия живот. Отглеждане на здрави, силни, емоционални деца е задача на всяка училищна институция. Невъзможно е да си представим живота на детето без забавни, интересни, вълнуващи и шумни празници и състезания.
   Спортният празник донесе истинска и искрена емоция за всички ученици, учители и гости. Отборът на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” по баскетбол момичета 5-7 клас е победител и национален шампион в ученическите игри по баскетбол за 2019 г. Момичетата ще представят страната ни на световното в Хърватия през 2020 г. В ролята на техни треньори днес бяха трньорът на националния отбор Миглена Маринкова и състезатели от баскетболен клуб „Рилски спортист“.       
   Волейболния и футболния отбор към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ заеха вторите места в Ученическите игри, но всички знаем, че ако не си бил втори, никога няма да имаш стремежа да бъдеш първи. Днес "наставник" на футболистите ни беше легендата на Левски и настоящ срортен директор на Локомотив Пловдив, Георги Георгиев- Гонзо. Първокласниците и второкласниците демонстрираха щафетни игри, които можеше да се наблюдават в сектор „Б“. Трети и четвърти клас можеха да посетят станциите на отделните видове спорт, за да наблюдават демонстрациите, а който имаше желание се включваше в тренировките. Учениците от пети, шести и седми клас, които не участваха в щафетните игри направиха тренировка на лекоатлетическата писта под вещото ръководство на Костадин Чифлиджанов - Джани. Имахме удоволствието да наблюдаваме и участваме в демонстрациите на клубовете по борба, аеробика, ски бягане, ски алпийски дисциплини.   
   Нека благодарим на клубовете за любезното съдействие, за упоритостта и търпението, с които работят с нашите деца.
   Ползите от спортуването са безспорни. Физическата активност допринася изключително много за доброто здраве, трудоспособността и дълголетието на човека. Ето защо е необходимо всеки един от нас да се научи да отделя време за спорт, който да му носи удоволствие. Благодарим Ви, че бяхте част от нашия незабравим спортен празник!