Електронен дневник

29.03.2019 25 години ДВГ "Медени звънчета"

 През 1991 г. се създават музикални паралелки в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. Към тях се сформира и вокална група, която изпълнява детски и училищни песни. Две години по-късно през 1993/94 г. се ражда идеята вокалната група да изпълнява фолклорни песни. Те са предимно шопски, самобитни самоковски песни със сложен автентичен двуглас.

Оттогава ДВГ „Медени звънчета“ прославя училището и града в страната и чужбина на фолклорни фестивали и конкурси. Многобройни са наградите от музикалните състезания, където са участвали - медали, купи, грамоти, дипломи. Носители са на отличието „Златна лира”. „Медени звънчета” печели първо място на международен фестивал в Италия през 2012 г. Има изяви в Румъния, в Гърция. Записват я и я излъчват по телевизията и по радиото. 
През школата на „Медени звънчета” са преминали десетки ученици, пленени от фолклорната песен и обаятелно представили нейното богатство.
По повод 25 годишнината, училището издаде и юбилеен вестник.
Подготовката и самият празник по повод годишнината протекоха с много вълнение и трепет. Изпълненията на няколко поколения „медени звънчета“, от които струеше любов към фолклорната музика, накараха и публиката да я почувства и истински да се развълнува.
Ето част от отзивите за празника в медиите:
Вестник „Приятел“: „Ако човек не знаеше кой свири и кой пее вечерта на 29 март в читалище-паметник „Отец Паисий”, а само слушаше, спокойно би помислил, че става дума за гостуване на някой съвсем солиден състав и изпълнители. Всичко бе така поднесено и толкова синхронизирано и приятно, че ако не знаеш, никога сигурно нямаше да предположиш, че това е изява на самодеен състав, на една детска вокална група, която обаче пътува през годините и вече, колкото и да е невероятно, е навъртяла… четвърт век.
„Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева към училище „Митрополит Авксентий Велешки” оправдаха наистина своето име на юбилейния си концерт и предизвикаха възторг и умиление у стотиците зрители и слушатели – стари и млади, препълнили читалищния салон.
Посетителите се насладиха на съдържателни и мелодични фолклорни песни, на чудесното им изпълнение, на оригиналните носии, на динамиката и красотата, които просто извираха от сцената.
Редом със сегашните членове на състава, зажаднялата за истинско изкуство публика чу и видя и певци и музиканти, прекрачили още в края на миналия век за последно училищния праг, но останали верни на фолклорната магия, на песента, на своята неостаряваща ръководителка, на своите приятели и на своето училище.
Като солисти, в дует, трио и по-големи формации се изявиха еднакно успешно певици на различна възраст – Михаела Вукова, Кристина Симеонова, Даниела Попйорданова, Лили Шуманова, Анна-Мария Галчева, Александра Филипова, Иванина Станкева, Габриела Даганова и др.
Квартетът на семейство Чаушеви – Величка, Вели, Диана и Гошко, също очарова публиката. Спонтанни овации заслужиха гайдарят Виктор Джоргов, инструменталистите Апостол Георгиев, Вели и Величка Чаушеви.
Изпълнени бяха десетки песни /всеки посетител получи предварително концертната програма/, а накрая всички – настоящи и бивши участници в групата, заедно със своята ръководителка изпълниха „Ладо, ле” и залата изригна в бурни ръкопляскания.
В емоционално слово директорката на „Митрополит Авксентий Велешки” Ирена Коцева изрази уважението и преклонението на учителския екип пред изкуството, което създават преподавателката по музика Даниела Георгиева /”сърцето на групата”/ и нейните възпитаници. Коцева ги нарече духовни посланици на Самоков в България и по света и припомни и първоначалния важен принос на учителя Георги Георгиев /отишъл си, за съжаление, твърде рано от този свят/ за създаването и развитието на групата.
Оповестено бе, че юбилярите са получили поздравления от Министерството на образованието и науката, парламентарната комисия по образование, Регионалното управление на образованието в Софийска област, Общината, от много партньори, приятели и почитатели.
Даниела Георгиева и нейните възпитаници – сегашни и предишни, заслужиха красиви почетни плакети, много цветя, усмивки и топли думи.
Развълнувана, ръководителката на групата сърдечно благодари на своите ученици, на колегите си и на цялата ентусиазирана публика.
С участието на фанфарната музика, чийто ръководител е също Даниела Георгиева, бе изпълнен училищният химн.
Огромна торта – сякаш също творение на изкуството, с фойерверки, ознаменува финала на двучасовия концерт.
Юбилеят бе почетен и от кмета Владимир Георгиев, от ръководителя на Регионалното управление на образованието Росица Иванова и др., а водеща бе певицата Габриела Даганова, една от бившите участнички в „Медени звънчета”.
Даден бе и стилен коктейл.“
Вестник „Самоков 365“: „Медените гласчета на талантливите възпитаници на ДВГ „Медени звънчета”, под ръководството на Даниела Георгиева, вече 25 години прославят нашия фолклор и града ни. С изпълненията си те заплитат невидима нишка, която неусетно достига до сърцата на хората и после никой не може да остане равнодушен.  Това е магията на българския фолклор. И те съхраняват в себе си ключа за него и знаят как да го представят, за да може да се запамети в душите на всички, които се докосват до него.
Във всички участници в Детската вокална група Даниела Георгиева е успяла да посее семенцето на любовта, отношението и признателността към българския музикален фолклор. И през всичките тези години го поднася с изключителен професионализъм и отдаденост. Цялото й семейство се занимава с музика и го прави с не по-малко уважение и обич. Признание за заслугите през тези години идва от много страни.
„Тя е неуморна, търсеща, прецизна и взискателна. Музикант със стил и висок професионализъм”, възкликва за нея директорът на НУФИ „Филип Кутев” Мария Градешлиева. Народната изпълнителка Светла Караджова с уважение възкликва: „Човеколюбива, всеотдайна, даряваща щастие и надежда в очите на талантливите деца на град Самоков”. А фолклористът Дочка Къшева споделя, че Даниела Георгиева може да вдъхне живот във всяка песен и да я превърне в истинско произведение на фолклорното изкуство. По повод юбилея Къшева бе посветила стих на вокалната група и нейната ръководителка…
…ДВГ „Медени звънчета” са се превърнали в духовна емблема на училището и духовен посланик на уникалния самоковски двуглас. Не на последно място, благодарение на дейността на Георгиева и нейните ученици училището получава статут на иновативно, единственото такова в града. „На сърце, отдадено на музиката годините не му тежат, а му добавят стойност”, заключи г-жа Коцева. Самата Даниела Георгиева не успя да скрие вълнението си и благодари на всички, които са били и са част от групата през годините…“
 

Снимки в АЛБУМА