Електронен дневник

14.03.2018 Изложба „Духовност, дошла при нас чрез експонати" и лектория, посветена на 220 години от рождението на Авксентий Велешки

    Днес, 14.03.2018 г., от 17 часа, в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ се открива изложба „Духовност, дошла при нас чрез експонати" и лектория, посветена на 220 години от рождението на нашия патрон.

   Днешните потомци носим с гордост неговото име, вярваме, работим отговорно, всеотдайно, иновативно – като продължители на най-добрите просветни традиции.
 С фотоси и експонати от живота на митрополита ще покажем мястото на Авксентий Велешки сред големите фигури и водачи за църковна независимост, което в българската история се помни като Българският Великден.
 Ще видите и ще говорим за Самоковското рилско богословско училище - завещание, което надмогва смъртта и забравата.
 За Самоков и самоковци - пример за толерантност и възпитание в православен дух. Те са познавали модерните за времето образователни идеи и са жадували да бъдат въвеждани у нас.
Днешното събитие е плод на сътрудничество на много хора и институции, които ни подадоха ръка, за да осъществим нашето начинание.
 Благословията на Негово светейшество митрополит Софийски и патриарх български Неофит
 Архиерейският наместник протойерей Михаил Колев
 Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“
 Исторически музей в гр. Самоков
 Радослав Генев, Христо Ярловски, експедиционна група от училище с ръководители г-н Балабанов и г-н Попов, Фотографско студио - Андрей Домишляров, ангажираността на учители и ученици.
Лектори:
Потомци – Аделина Георгиева, ученичка от VII клас
Радостна среща с непознатото - Габриела Беловска, ученичка от VI клас
За бореца за църковна независимост - протойерей Михаил Колев
Самоков, самоковци и просветните традиции - Невена Митрева
Христо Ярловски - автор на книгата „Цариградските самоковци“

ДВГ „Медени звънчета“ - църковни песнопения
Адриян Манов - пиано